Z pól do naszych sosów-pomidory Cirio
10 sierpnia 2018, author: Agnieszka Pypa

Z pól do naszych sosów-pomidory Cirio

Jak wiadomo za jakość dania w znacznej części odpowiadają produkty z jakich jest ono przyrządzone. Jako, że inspiracją dla nas jest kuchnia włoska, a pomidor jest bezapelacyjnie obok makaronu jej królem, bardzo długo zastanawialiśmy się jakie pomidory powinny być bazą dla naszych sosów, aby każdy kto otworzy nasze pudełeczko poczuł się jak na Półwyspie Apenińskim. Całkowicie skupiliśmy się zatem na jakości i włoskim pochodzeniu pomidorów. I tak po wielu próbach trafiliśmy na pomidory Cirio.

Trochę historii

W tym miejscu warto wspomnieć o początkach firmy. Jej założycielem był Francesco Cirio, syn skromnego handlarza zbożem. Zajęcie ojca bez wątpienia wpłynęło na młodego Francesco, który już w wieku 14 lat pracował na targu owoców i warzyw. Ta praca stała się podstawą i kamieniem milowym późniejszego sukcesu. Cirio zaobserwował stale wzrastający popyt na świeże, włoskie produkty. W związku z tym trendem założył firmę zajmującą się handlem owocami i warzywami i w bardzo krótkim czasie stał się pionierem na rynku. Przełomowym był rok 1856 kiedy zaledwie dwudziestoletni Francesco Cirio znalazł się
w gronie pierwszych na  świecie osób, którym zawdzięczamy udoskonalenie technologii hermetycznego utrwalania żywności. Niedługo potem otworzył w Turynie fabrykę, która swoją nazwę zawdzięcza jego nazwisku. Po kilkunastu latach rozpoczął eksport swoich produktów na cały świat. W dniu śmierci Francesco Cirio, jego produkcja była uznawana za jedną
z najbardziej prestiżowych wytwórni żywności w Europie. Po jego śmierci schedę po nim przejęła rodzina Signiori, której praca przynosiła imponujące rezultaty. Na dzień dzisiejszy firma Cirio znajduje się w rękach  Gruppo Cooperativo Conserve Italia, który jest liderem europejskiego przemysłu konserwowego.

Dlaczego Cirio?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej szukając najlepszych pomidorów, które stanowić miały bazę naszych sosów na pierwszym miejscu postawiliśmy jakość produktu.
I trzeba powiedzieć to głośno, że decydując się na Cirio nie przeliczyliśmy się. Są to w stu procentach włoskie pomidory, których jakość monitorowana jest w każdej fazie ich wzrostu
i przetwarzania. Od wyboru starannie wyselekcjonowanych ziaren, poprzez przetwarzanie aż do kontroli gotowych już wyrobów. Czemu wtóruje hasło ,,od ziarna, aż po zawartość talerza”. Cirio współdziała z firmą TERASEED, w której to stale bada się jakość ziaren i cały proces uprawy oraz z laboratorium R&D Labs co czyni Cirio ekspertem w branży rolno-spożywczej na świecie. Dodatkowo jako firma świadomie działająca na rynku i dbająca o czynnik społeczny
i ekologiczny podczas dokonywania wyboru zwracaliśmy uwagę na te dwa ważne aspekty. Cirio, aby sprostać wymaganiom certyfikatów musi dbać o dobro środowiska i swoich pracowników. Te wszystkie czynniki sprawiły, że dokonaliśmy właśnie takiego, a nie innego  wyboru i bezapelacyjnie była to dobra decyzja. Jesteśmy pewni, że podajemy naszym klientom sosy najwyższej jakości z wyselekcjonowanych pomidorów, pochodzących z samego serca Włoch dając im tym samym odrobinę Italii zamkniętej w pomarańczowym pudełeczku.