Używamy produktów tylko najwyższej jakości
10 sierpnia 2018, author: Agnieszka Pypa

Używamy produktów tylko najwyższej jakości

Jak wiadomo składniki są kluczowym elementem każdego dania. W związku z tym, że razem ze smakiem na równi stawiamy jakość naszych składników, korzystamy tylko ze sprawdzonych oraz certyfikowanych produktów cenionych we włoskich kuchniach.

Makaron z pszenicy durum

Podstawą każdego naszego dania jest rzecz jasna makaron. Jego bazą jest mąka  z pszenicy durum uchodząca za jedną z najbardziej wartościowych odmian pszenicy na świecie. Zwana jest ona inaczej pszenicą twardą lub makaronową. Ma ona szereg dobroczynnych właściwości odróżniających ją od tradycyjnej mąki pszennej, są to między innymi:

  • bogactwo w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne większe niż zwykła mąka pszenna,
  • mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego,
  • mąka z pszenicy durum ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru
    i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej,
  • pszenica durum bogata jest również w luteinę chroniącą i wspomagającą wzrok oraz chroniącą przed działaniem wolnych rodników
  • makaron przygotowany z pełnoziarnistej mąki durum jest mniej kaloryczny.

Włochy nazywane są ojczyzną makaronów, a sami Włosi przywiązują ogromną wagę do ich wysokiej jakości. Właśnie dlatego Makarun serwuje swoim klientom makarony sprowadzane w tonach prosto z serca Włoch. Jakość ta przekłada się na zadowolenie naszych klientów, którzy zachwalają smak, sprężystość i kolor naszego makaronu.

Pomidory Cirio

    Jak wspomniane zostało wcześniej za jakość dania w znacznej części odpowiadają produkty z jakich jest ono przyrządzone. Jako, że inspiracją dla nas jest kuchnia włoska, a pomidor jest bezapelacyjnie obok makaronu jej królem, bardzo długo zastanawialiśmy się jakie pomidory powinny być bazą dla naszych sosów. Całkowicie skupiliśmy się zatem na jakości i włoskim pochodzeniu pomidorów. I tak po wielu próbach trafiliśmy na pomidory Cirio. Czemu akurat Cirio?:

  • jest to producent z wieloletnią historią, która na dzień dzisiejszy jest liderem europejskiego przemysłu konserwowego,
  • są to w 100% włoskie pomidory,
  • jakość naszych pomidorów monitorowana jest w każdej fazie ich wzrostu i przetwarzania,
  • dbająca o czynnik społeczny i ekologiczny
  • Cirio to firma posiadająca certyfikat jakości FIC dzięki czemu pretenduje ona do miana marki premium, ikony włoskiej tradycji kulinarnej, uznawanej  na całym świecie.

Te wszystkie czynniki sprawiły, że dokonaliśmy właśnie takiego a nie innego  wyboru i bezapelacyjnie była to dobra decyzja.

Grana Padano

    Jednym z dodatków jaki do wyboru mają nasi klienci jest ser grana padano. Jest to rodzaj twardego, włoskiego sera dojrzewającego, wyprodukowanego z mleka krowiego, które to krowy są karmione w specjalny sposób. Jego okres dojrzewania sięga od 9 miesięcy do 2 lat. Przy wyborze dodatków również kierowaliśmy się najwyższą jakością. Producent naszego sera jest największym producentem Grana Padano w regionie Wenecji Euganejskiej. W prowincji Verony posiada magazyn do sezonowania serów gdzie obecnie znajduje się 150 000 kręgów sera Grana Padano a co najważniejsze jest uznanym producentem wielu regionalnych serów włoskich.