To już dziś! Światowy Dzień Makaronu
25 października 2018, author: Agnieszka Pypa

To już dziś! Światowy Dzień Makaronu

25 października na całym świecie miłośnicy spaghetti, nitek, penne czy świderków obchodzą swoje święto-World Pasta Day.

Według statystyk przeciętny Włoch zjada około 28 kg makaronu rocznie, zaraz za nimi z wynikiem
o połowę mniejszym znajdują się Wenezuelczycy i Tunezyjczycy. W Polsce natomiast, zjadamy ok. 4 kg makaronu na osobę, a  ta liczba ciągle rośnie.

Makaron to bez wątpienia produkt wyjątkowy- wspaniale smakuje jako dodatek do zup, zapiekanek oraz oczywiście sosów. Jego uniwersalność i mnogość zastosowań są głównymi powodami jego popularności na całym świecie. Co do historii powstania makaronu po dziś dzień toczy się spór. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tys. lat temu. Po drugiej stronie znajdują się jednak Włosi, którzy twierdzą, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e.

Pomimo sporu jedno nie podlega wątpliwości-makaron na przestrzeni ostatnich lat zdobył ogromną popularność. Z tego też powodu zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli wspomniany wcześniej Światowy Dzień Makaronu, do którego świętowania zapraszamy wszystkich do naszych lokali.

A na koniec kilka makaronowych ciekawostek:

  • najpopularniejszym makaronem na świecie jest spaghetti,
  • makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza,
  • al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom,
  • w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.,
  • autorami najdłuższej nitki spaghetti są Niemcy-miała ona aż 455 metrów,
  • oficjalnie wymyślono już ponad 310 różnych rodzajów makaronu.