25 października na całym świecie miłośnicy spaghetti, nitek, penne czy świderków obchodzą swoje święto-World Pasta Day.
Według statystyk przeciętny Włoch zjada około 28 kg makaronu rocznie, zaraz za nimi z wynikiem
o połowę mniejszym znajdują się Wenezuelczycy i Tunezyjczycy. W Polsce natomiast, zjadamy ok. 4 kg makaronu na osobę, a ta liczba ciągle rośnie.
Makaron to bez wątpienia produkt wyjątkowy- wspaniale smakuje jako dodatek do zup, zapiekanek oraz oczywiście sosów. Jego uniwersalność i mnogość zastosowań są głównymi powodami jego popularności na całym świecie. Co do historii powstania makaronu po dziś dzień toczy się spór. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tys. lat temu. Po drugiej stronie znajdują się jednak Włosi, którzy twierdzą, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e.
Pomimo sporu jedno nie podlega wątpliwości-makaron na przestrzeni ostatnich lat zdobył ogromną popularność. Z tego też powodu zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli wspomniany wcześniej Światowy Dzień Makaronu, do którego świętowania zapraszamy wszystkich do naszych lokali.
A na koniec kilka makaronowych ciekawostek: