Pomidorowa Promocja Paragonowa
9 lipca 2018, author: Iga Tymczyszyn

Pomidorowa Promocja Paragonowa

Lubisz Makarun? Kochasz pomidory? Wygraj wycieczkę do słonecznej Italii!

W lipcu na pierwszy plan w Makarunie wybijają się pomidory, a zatem jeden z trzech podstawowych składników typowego spaghetti: obok makaronu i sera oczywiście. W skąpanej słońcem Italii numerem jeden są pomidory Cirio. Ale nie tylko tam! U nas również 🙂 Od początku używamyich do swoich sosów. Tym samym z prawdziwą przyjemnością i dumą ogłaszamy „Lipiec miesiącem pomidorów!” A dodatkowo zapraszamy Was do udziału
w wakacyjnym, pomidorowym konkursie. Do wygrania: jakże inaczej – 
wycieczkdo Włoch.

Kuchnia włoska jest prosta, w tym jej sedno i wyjątkowość. Ale jest też wymagająca. Nie można pozwolić sobie na używanie byle jakich produktów. Przy tak niewielu składnikach fałsz byłby natychmiast wyczuwalny. Nie da się tu nic podrobić, ani niczego zastąpić. Spaghetti musi bazować na tym co najlepsze. Jeśli makaron to z pszenicy Durum. Jak ser – to wyłącznie oryginalny Grana Padano. Jeśli pomidory – to… wiadomo – firmy Cirio.

Czy wiecie, że firmę Cirio założył w połowie XIX wieku Francesco Cirio, syn niepiśmiennego handlarza zbożem
z Sardynii? Kiedy miał 14 lat wyjechał do Turynu i zajął się wyszukiwaniem najlepszych pomidorów na zamówienie. Jako 20-latek otworzył własną firmę, a potem fabrykę. 
Udoskonalił technikę apertyzacji warzyw i w krótkim czasie stał się głównym eksporterem włoskich przetworów rolnych w całym Piemoncie. Wysyłał swoje towary do najodleglejszych zakątków świata: od Liverpoolu po Sydney. Obecnie firma Cirio znajduje się w rękach Gruppo Cooperativo Conserve Italia, który jest liderem europejskiego przemysłu konserwowego. 

To duże przedsiębiorstwo spółdzielcze zrzeszające blisko 14 500 farmerów z Włoch. 10  wielkich przetwórni znajduje się w odległości nie większej niż 50 km od pól uprawnych, tak aby proces przetwarzania warzyw nie trwał dłużej niż 24 godziny. Cały proces produkcji „od ziarna, aż po zawartość talerza” jest starannie monitorowany, także na ostatnim etapie na stoły trafia produkt najwyższej jakości.

Z okazji pomidorowego święta zachęcamy Was do udziału w naszej nowej pysznej zabawie. Zasady udziału są proste jak włoskie spaghetti: kto zje więcej makarunowych dań z pomidorami ten wygra voucher
o wartości 2000 zł do wykorzystania na zakup wycieczki do Włoch w biurze podróży Itaka. 

Swój zapał do Makaruna należy udokumentować przesyłając skany lub fotografie paragonów na adres
e-mail: paragony@makarun.pl

Poniżej umieszczony jest regulamin konkursu:

Pomidorowa Promocja Paragonowa-Regulamin