Najważniejszym składnikiem w każdej spaghetterii powinna być jakość makaronów. Tak też jest w Makarunie, gdzie podstawę naszych dań stanowi doskonałej jakości makaron 100 % durum sprowadzany bezpośrednio z Włoch.
Dlaczego wybraliśmy właśnie taki rodzaj makaronu i to w dodatku „made in Italy”? Makaron durum zawiera zdecydowanie więcej składników odżywczych niż tradycyjny makaron wykonywany z pszenicy zwykłej. Pszenica twarda, a właściwie Triticum durum znana jest ze swoich wspaniałych właściwości już od stuleci. Uprawiana jest w Afryce Północnej, Europie Południowej, Chinach, na Bliskim Wschodzie, a także w niektórych stanach Ameryki. Suchy klimat to coś, co ta roślina lubi najbardziej. Prym w eksporcie tej pszenicy wiodą Włochy. Pszenica durum stosowana jest głównie przy produkcji makaronów spaghetti oraz kaszy kuskus.
Makaron durum otrzymywany jest z pszenicy durum, co sprawia, że jest on znacznie twardszy od innych makaronów. Semolina, czyli mąka z tej pszenicy nadaje makaronowi charakterystyczny, bursztynowy kolor.
Jakie ma wartości odżywcze? Najlepsze! Zawiera mnóstwo fosforu, potasu, cynku, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Składniki te wspomagają nasz organizm w walce ze stresem, poprawiają pracę mózgu, regulują ciśnienie krwi oraz pracę nerek
i serca.
Pszenica durum bogata jest także w luteinę, która chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz dba o nasz wzrok. Jak widać, korzyści z jedzenia tego pysznego makaronu jest co niemiara. Makaron ten jest także doskonałym źródłem białka
i węglowodanów.
Niski indeks glikemiczny tego makaronu sprawia, że po jego zjedzeniu czujemy się syci przez długi czas. Jednocześnie ma mniej kalorii niż zwykły makaron, dlatego jest polecany dla osób, które dbają o swoje zdrowie i lubią czuć się fit.
Teraz, kiedy już znacie jeden z naszych pysznych sekretów, możecie śmiało wybrać się do Makaruna i osobiście przekonać się o wyjątkowym smaku i zdrowych właściwościach naszych makaronów. Smacznego! ☺