Kodeks dobrych praktyk kuriera
27 marca 2020, author: Agnieszka Pypa

Kodeks dobrych praktyk kuriera

Każdy Kurier posiada przy sobie podręczny zestaw z żelem antybakteryjnym do rąk, płynem do dezynfekcji powierzchni, dopuszczony do gastronomii, rękawiczki jednorazowe nitrylowe, chusteczki jednorazowe, maseczkę bawełnianą wielorazową oraz mokre chusteczki czyszczące, Kurier zobowiązany uzupełniać zestaw wedle potrzeb. 

  1. Obowiązkowa samokontrola stanu zdrowia Kuriera przed każdą zmianą:

– pomiar temperatury,

– oświadczenie kuriera o braku innych objawów

– oświadczenie kuriera o braku kontaktów z osobami chorymi

– dopuszczanie do pracy wyłącznie kurierów bez deklarowanych objawów iznanych ryzyk epidemiologicznych

Konieczność prowadzenia rejestru temperatury ciała i zgłaszanie Pracodawcy każdych niepokojących objawów przed rozpoczęciem swojej zmiany jak i w trakcie, jeśli jakiekolwiek niepokojące objawy wystąpią. 

  1. Dezynfekcja pojazdów i całego wyposażenia Kuriera przed każdą zmianą oraz poszczególnych elementów po każdym kontakcie z Konsumentem. 
  2. Regularne mycie i/lub dezynfekcja rąk przez Kuriera, każdorazowo po kontakcie z powierzchniami obcymi (np. Klamkami, domofonami. 
  3. Używanie rękawiczek nitrylowych i regularne ich zmienianie. 
  4. Używanie maseczek bawełnianych przez Kuriera. 
  5. Płatności tylko i wyłącznie bezgotówkowe. 
  6. Bezdotykowa dostawa, pozostawianie posiłku pod drzwiami Klienta i oddalenie się, poinformowanie o dostarczeniu zamówienia poprzez domofon lub telefon. 
  7. Jeżeli to możliwe  – otwieraj drzwi łokciem lub kolanem.
  8. Nigdy nie kładź toreb oraz plecaków termoizolacyjnych na ziemi.