27 marca 2020, author: Maja Tymczyszyn
Kodeks dobrych praktyk kuriera
Każdy Kurier posiada przy sobie podręczny zestaw z żelem antybakteryjnym do rąk, płynem do dezynfekcji powierzchni, dopuszczony do gastronomii, rękawiczki jednorazowe nitrylowe, chusteczki jednorazowe, maseczkę bawełnianą wielorazową oraz mokre chusteczki czyszczące, Kurier zobowiązany uzupełniać zestaw wedle potrzeb.
- Obowiązkowa samokontrola stanu zdrowia Kuriera przed każdą zmianą:
– pomiar temperatury,
– oświadczenie kuriera o braku innych objawów
– oświadczenie kuriera o braku kontaktów z osobami chorymi
– dopuszczanie do pracy wyłącznie kurierów bez deklarowanych objawów iznanych ryzyk epidemiologicznych
Konieczność prowadzenia rejestru temperatury ciała i zgłaszanie Pracodawcy każdych niepokojących objawów przed rozpoczęciem swojej zmiany jak i w trakcie, jeśli jakiekolwiek niepokojące objawy wystąpią.
- Dezynfekcja pojazdów i całego wyposażenia Kuriera przed każdą zmianą oraz poszczególnych elementów po każdym kontakcie z Konsumentem.
- Regularne mycie i/lub dezynfekcja rąk przez Kuriera, każdorazowo po kontakcie z powierzchniami obcymi (np. Klamkami, domofonami.
- Używanie rękawiczek nitrylowych i regularne ich zmienianie.
- Używanie maseczek bawełnianych przez Kuriera.
- Płatności tylko i wyłącznie bezgotówkowe.
- Bezdotykowa dostawa, pozostawianie posiłku pod drzwiami Klienta i oddalenie się, poinformowanie o dostarczeniu zamówienia poprzez domofon lub telefon.
- Jeżeli to możliwe – otwieraj drzwi łokciem lub kolanem.
- Nigdy nie kładź toreb oraz plecaków termoizolacyjnych na ziemi.